שאלות ותשובות בעניין חוק שוויון הזדמנויות בעבודה*

שאלה: הלכתי לראיון עבודה שבמהלכו שאל אותי המראיין מה אני עושה במילואים, כשעניתי לו שאני קצין ביחידת מילואים עיקם את אפו. לאחר כמה ימים קיבלתי תשובה שלא התקבלתי לתפקיד. האם מותר למעסיק לפסול אותי להתקבל לעבודה בשל שירות המילואים שלי?
תשובה: למעסיק אסור להפלות בין עובדים ומבקשי עבודה בשל העובדה שהם משרתים בשירות מילואים כהגדרתו בחוק שירות הביטחון לרבות מחמת תדירותו או משכו גם בקבלה של עובד לעבודה. במידה ותתבע את המעסיק בשל עילת הפליה בקבלה לעבודה יצטרך המעסיק להוכיח כי לא פעל בניגוד לחוק ולא הפלה אותך לרעה בקבלתך לעבודה בשל שירות המילואים שלך.
 
שאלה: חברה שעבדה איתי בעבר באותו מקום העבודה תבעה את מקום העבודה ואת אחד המנהלים בשל כך וזימנה אותי להעיד. לאחר שהעדתי בבית המשפט זומנתי לשימוע ופוטרתי, האם מותר לפטר אותי בשל העובדה שהעדתי במשפט?
תשובה: במסגרת יחסי עבודה אסור למעסיק או לממונה מטעמו לפגוע בעובד כאשר מקור הפגיעה הוא הטרדה מינית כמשמעותו בחוק או לפגוע בעובד שמסייע לעובד אחר בקשר לתלונה או לתביעה בשל פגיעה בשל הטרדה מינית. למעסיק שלך אסור היה לפטר אותך על רקע העדות שלך בתביעתה של העובדת שנפגעה, באפשרותך לתבוע אותו בשל כך בבית הדין לעבודה.
 
שאלה: מאז שהפכתי לאימא אני מרגישה שהיחס של המנהל שלי אליי קר ומנוכר, למרות שהובטח לי קידום לא קיבלתי אותו וכשפניתי אליו הוא אמר לי שהוא מרגיש שבשל היותי אימא אין לי את הזמן והכוחות להתמודד עם תפקידים מורכבים ואינטנסיביים. האם אני יכולה לעשות משהו בנידון?
תשובה: אסור למעסיק להפלות בין עובדים, בין היתר, בשל היותם הורים. עלייך להסביר למנהל שלך שאי קידומך מהווה הפליה פסולה ועבירה על חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. במידה ותראי לנכון, ביכולתך לתבוע את מעסיקך בבית הדין האזורי לענייני עבודה.
 
שאלה: אני עובדת קבלן במפעל בדרום המתקרבת לגיל 50. לאחרונה זומנתי למשרד של הקבלן שאמר לי שמנהל המפעל אמר לו שהוא מעדיף שיגייס גברים צעירים לעבודה ועל כן הוא נאלץ לפטר אותי. מה עליי לעשות?
תשובה: אסור למעסיק בפועל להפלות בין עובדי קבלן העובדים אצלו, בין היתר בשל גילם ומחמת מינם. כמו כן, לא יכול המעסיק בפועל לדרוש ממנו לעשות הפלייה כאמור. במידה ובוצעה הפלייה כזו ואכן פוטרת מהמניעים שציינת באפשרותך לתבוע הן את הקבלן והן את המפעל בבית הדין האזורי לעבודה.
 
שאלה: אני מנהלת משאבי אנוש במפעל קטן בצפון. לאחרונה קרא לי מנהל המפעל וביקש לפרסם מודעת דרושים בה הוא מציע לגברים צעירים ממוצא מסוים משרה במפעל. האם ניתן לעשות זאת?
תשובה: פרסום מודעה באופן שציינת בשאלתך עשוי להביא לתביעה בגין עבירה על חוק שוויון הזדמנויות בעבודה כנגד המפעל . מעסיק או מי שזקוק לעובד לא יכול לפרסם מודעה בדבר הצעת עבודה אלא אם כן הצעת העבודה צוינה בלשון זכר ובלשון נקבה בין ביחיד ובין ברבים וכן לא יפרסם מודעה כאמור שיש בה משום הפליה. מוטב שתסבי את תשומת ליבו של מנהל המפעל לחוק ולסיכון בפרסום מודעה בנוסח שביקש.
 
שאלה: הגעתי לראיון עבודה ובראיון שאלה אותי רכזת הגיוס מה הפרופיל הצבאי שלי כדי שתוכל להציב אותי בעמדה שתתאים ליכולות הפיסיות שלי, האם מותר לה לעשות כן?
תשובה: אסור למעסיק לדרוש מדורש עבודה או מעובד את הפרופיל הצבאי שלו וכמו כן גם אם הגיע לידיו אסור לו לעשות בו שימוש בקבלה לעבודה, תנאי עבודה, קידום בעבודה, הכשרה או השתלמות מקצועית, פיטורים או פיצויי פיטורים, הטבות ותשלומים הניתנים לעובד בקשר לפרישה מעבודה. במידה ונפגעת כתוצאה מהשימוש של רכזת הגיוס בפרופיל הגיוס שלך תוכלי לתבוע את המעסיק בבית הדין האזורי לעבודה.
 
שאלה: אני אב חד הורי שמגדל שלושה ילדים בעצמי. כל האמהות במקום העבודה שלי עובדות 8 שעות ומקבלות שכר בגין 9 שעות ורק אני לא מקבל את ההטבה הזו ובשל כך אני מתקשה להוציא את ילדיי מהגן ומביה"ס. האם מדובר בהפליה?
תשובה: במקום עבודה שבו זכאית עובדת לזכות בקשר להורות, בהתאם לתנאי העבודה הנהוגים במקום עבודתה תהיה הזכות הזו נתונה גם לעובד המועסק במקום העבודה אם בת זוגו עובדת/ עצמאית או שהילד נמצא בהחזקתו הבלעדית. שים לב שהחוק מגדיר גם אפשרות להשתמש בזכויות נוספות כגון היעדרות מעבודה בשל מחלת הילד ושימוש במעון במקום העבודה במידה והמעסיק מעמיד כזה לרשות ילדי העובדים או השתתפות המעסיק בעלויות המעון. עליך להפנות את תשומת ליבו של מעסיקך להוראות החוק. במידה והופלית תוכל לתובעו בבית הדין האזורי לעבודה.
 
שאלה: הופליתי במקום העבודה שלי ובשל כך פוטרתי, מה הסכום שאוכל לתבוע מהמעסיק שלי?
תשובה: חוק שוויון הזדמנויות מאפשר לתבוע מעסיק על הפליה במקום העבודה בניגוד לחוק שוויון ההזדמנויות על סכום של עד 120,000 ₪ וזאת ללא הוכחת נזק. בנוסף לתביעה הכספית תוכלי לתבוע מהמעסיק גם צו מניעה מפיטורייך או צו שיכפה על מעסיקך את החזרתך למקום העבודה.




* אין באמור בפרסומים באתר משום ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.

 
לקביעת פגישת ייעוץ חייגו עכשיו:
050-3289988